preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Kozala" Rijeka

 > LIADO  > Zanimljivosti
ŽUPANIJSKO SMOTRA LUMS 2024.

U subotu 27. travnja u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci održale  su se likovne radionice za sve dobne skupine. Liadovci su se uključili u dvije radionice. Učenici petog i šestog razreda u radionicu „Zagonetna kutija“, voditeljica: Jasmina Štefović. Učenici sedmog i osmog razreda u radionicu „Priča o nakitu“ , voditeljica: Andrea Dujmešić Kopić

Temeljni cilj radionica bio je očuvanje zavičajne baštine i ukazivanje na posebnost kulturne baštine vezane uz očuvanje i promoviranje primijenjene umjetnosti te razvijanje stvaralačkoga i kritičkoga odnosa djece i mladeži prema istom kroz likovna područja pomoću likovnoga jezika.

                                                                                          

                                                                  


Izložba Urbanog separea pod nazivom i motom 'Budi susjed!'

U subotu 27. travnja učenici s mentorima i muzejskom pedagoginjom Ivanom Lučić razgledati će izložbu.

Kroz bogat fotografski materijal, anegdote i recepte, izložba dokumentira nesvakidašnje i jedinstvene doživljaje koje stvaraju događanja Urbanog separea – pokazujući što je potrebno da se dogodi vidljiva promjena u susjedstvu. Uz izložbu Urbani separe je pripremio niz aktivnosti kojima je dodatno oživio trgove, ulice i uspone Sušaka.

Urbani separe izrastao je iz građanske inicijative u godinama kada se Rijeka pripremala postati prijestolnica kulture, kao jedna od najaktivnijih udruga na našem području kroz svoje aktivnosti zajedno sa sugrađanima promišljaju bolji grad. Na Zametu i Brajdi oživljavali su tržnice koje ubrzano umiru, na Mlaki pokazivali važnost parkova u životu grada, na Pećinama putovali od prve do zadnje plaže, Rječinu zamišljali kao park prirode, ozelenili i oslikali Kružnu, otvorili privremeno kupalište u centru grada, istraživali Harteru kao eksperimentalni i zeleni kvart. U tim je promjenama, privremenim ili dugotrajnijim, sudjelovao velik broj sugrađanki i sugrađana. Od susjeda i građanskih inicijativa, preko udruga i institucija, kulturnih organizacija, lokalnih obrta i zanatlija, pa sve do mjesnih odbora i predstavnika Grada.

Nakon izložbe održala se radionica crtanja i slikanja temeljem viđene izložbe.

                            

    

                


SFERICA

SFera dodjeljuje najstariju nacionalnu nagradu za domaća znanstvenofantastična djela ­ nagradu SFERA. SFERICAMA se od milja nazivaju nagrade pobjednika SFerinog literarnog i likovnog natječaja za djecu i mlade koje se na SFeraKonu djeci i mladima tradicionalno uručuju ravnopravno i istovremeno kad i odraslima nagrada SFERA. Osnovni je cilj Društva združiti ljude, prvenstveno djecu i mladež, koje zanimaju znanstvena fantastika i srodni žanrovi (fantasy, nadnaravni horor) te znanost.

Ove godine teme za osnovnoškolski uzrast bile su: Suhe brige vodorige, Zadnji vlak za oblak

 

Mentori su prijavili na natjecanje šesnaest likovna rada:

5. razred: Dea Spoja, Jan Barbir, Lara Ivančić, Nora Matešić, Tea Pugel, Sofia Bystryakova; mentorica Larisa Dragelj, asistentica Iva Štefanac

6. razred: Tili Horvat, Marija Lucrezia Cekuš; mentorica Tea Paškov Vukojević, asistentica Andrea Dujmešić Kopić

7. razred: Anja Spoja, Nikša Trinajstić, Oskar Bizomec, Tereza Batić, Thomas Velčić; mentor Boris Herceg

8. razred: Nika Štefanac; mentorica Laura Herceg

 

                                                                            


INTERAKCIJA OBLIKA, LINIJA I BOJE

Učenici s mentorima i muzejskom pedagoginjom Ivanom Golob Mihić u subotu 20. travnja razgledali su samostalnu veliku monografsku izložba Joška Eterovića, jednog od najpoznatijih hrvatskih i riječkih likovnih umjetnika. Izložbu naziva Secundum minimum zajednički su organiziraju Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Nacionalni muzej moderne umjetnosti iz Zagreba. 


         Nakon gotovo dvadeset godina i izložbe Od Prekinute linije do Mutacija 1970. – 2006., Joško Eterović se vraća u MMSU izložbom Secundum minimum, koja će premijerno predstaviti novi istoimeni ciklus Eterovićevih slika nastalih između 2019. i 2024. godine. Secundum minimum označava Eterovićev povratak estetici minimalizma i optičke umjetnosti pa uz recentne slike, a u svrhu njihove kontekstualizacije u njegovom bogatom opusu, izložba u uvodnom dijelu postava predstavlja i radove kojima je periodično iskazivao inklinaciju reduktivnom stvaralačkom principu. Kompozicije su fokusirane na interakciju elementarnih geometrijskih oblika poput krugova ili elipsi i dinamizirane sofisticiranim međutonovima komplementarnih boja. Slikarski koncept naglašava utjecaj i nasljeđe optičke umjetnosti sveden na minimalističku interakciju tri elementa: boju, liniju i oblik. Preciznost i jasnoća kojom odišu novi radovi, a koje se zasnivaju u izvedbi bojanih polja, međuodnosu formi i tenziji optičke igre, ukazuju na dugotrajnu, kontinuiranu i posve autentičnu umjetničku znatiželju i dosljednost umjetničkog istraživanja onkraj neprekidne izmjene dominantnih likovnih tendencija u pedeset godina tijekom kojih se razvija stvaralaštvo Joška Eterovića. U eri dominacije digitalnih medija u vizualnoj kulturi, a slikarstva figuracije u likovnosti, svježina postminimalističkih i neogeometrijskih konstelacija Joška Eterovića, predstavlja novi uzlet i reafirmira značenje neokonstruktivizma u suvremenoj umjetnosti i kulturi.

Nakon izložbe održala se radionica crtanja i slikanja temeljem viđene izložbe. 

 

                                                                                                                                                                          

 


ŠKOLSKI SPORT I OLIMPIJSKI POKRET

Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA) provodi već trinaestu godinu natječaj pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret. Ovogodišnji natječaj  pod nazivom „Francuski likovni stilovi“ provodi se u partnerstvu s Veleposlanstvom Francuske Republike u Republici Hrvatskoj. Tema natječaja inspirirana je skorim održavanjem XXXIII. po redu Ljetnih olimpijskih igara koje će se održati u Parizu. Pariz je između ostaloga poznat po bogatoj slikarskoj povijesti. Stoga ovogodišnja tema za nagradni natječaj „Školski sport i olimpijski pokret“ je „Francuski likovni stilovi“.

Ovogodišnji izazov sastojao se u spoju slikarstva kroz filter francuskih likovnih stilova sa ciljem slikanja sportskog motiva.

U natječaju su sudjelovali učenici šestog razreda s mentoricom Teom Paškov Vukojević i asistenticom Andreom Dujmešić Kopić. Za natječaj su odabrani radovi učenika: Ane Maslać, Klee Matić, Lovre Hlače, Marije Jedriško, Mikaele Perković i Tili Horvat.

 

        

 

        

 


„Percepcije“

U riječkoj Galeriji Kortil u subotu 23. ožujka učenici su uz stručno vodstvo Ivane Lučić pogledali skupnu izložbu 'Percepcije'.  Izložbu u produkciji Gradske galerije Labin, a temeljni cilj bio je povećanje vidljivosti i umrežavanje mlađih umjetnica i kustosica. Skupnom izložbom 'Percepcije' predstavilo se deset umjetnica: Eni Blašković, Glorija Blazinšek, Sanda Črnelč, Meri Files, Hana Hanak, Anja Juričić, Monika Milas, Alba Miočev, Iris Poljan, Marina Rajšić. Tematski naglasak postavljen je radovima na osobne postulate stvaranja i pogleda na svijet i vrijednosti. Izbor medija nije bio ograničen ni uvjetovan, iako su se umjetnice kretale u konceptualnom i fotografskom izričaju (fotografije, prostorne, zvučne i računalne instalacije, tekstil, keramika).

Temeljem viđenog učenici su zadani likovni problem rješavali u različitim crtačkim i slikarskim tehnikama.

                                                                                          


Subota 2. ožujak 2024. STRUČNI IZLET U ZAGREB, Klovićevi dvori - IVAN MEŠTROVIĆ

 

Mentorice su u autobusu učenicima ispričale kratku povijest Grada Zagreba. Dolaskom u Zagreb na Kaptol najprije su vidjeli Zagrebačku katedralu i Franjevački samostan, Jelačićev trg s fontanom Manduševac, Cvjetni trg na kojem se nalazi kip pjesnika Petra Preradovića. Učenicima je bio zanimljiv Oktogon (Prva hrvatska štedionica) po središnjoj dvorani natkrivenoj staklenom kupolom od vitraja. Na Trgu Maršala Tita učenici su prepoznali Hrvatsko narodno kazalište kojeg su projektirali (Fellner i Helmer),  arhitekti koji su projektirali i Riječko kazalište Ivan pl. Zajc. Ispred zgrade uočili su Meštrovićevu skulpturu Zdenac života. Na istom su trgu vidjeli i Muzej za umjetnost i obrt, Školu primjenjene umjetnost i dizajna te Hrvatski školski muzej. Frankopanskom ulicom došetali su do Ilice pa onda krenuli svi na uspinjačom koja povezuje Gornji i Donji grad. Na vidikovcu ih je dočekala Kula Loztršćak, prošetali su ispred crkve sv. Katarine prve barokne građevine kontinentalne Hrvatske. Uz crkvu sv. Katarine pruža se kompleks bivšeg isusovačkog samostana, sagrađenog u 17. stoljeću, danas je ova građevina sjedište galerijske ustanove Klovićevi dvori i u njenim je prostorima postavljena izložba radova Ivana Meštrovića.

Ovo je dosad najveća kiparska izložba Ivana Meštrovića. Među izloženim djelima neke su od najpoznatijih skulptura, ali i manje poznati radovi iz svih umjetnikovih životnih i stvaralačkih faza koje su bile otkriće LIADOvcima. Od 220 izloženih radova gotovo 140 skulptura dolazi iz fundusa i pohrane Muzeja Ivana Meštrovića, splitske Galerije Meštrović i zagrebačkog Atelijera Meštrović, ostala djela  su prikupljena iz muzeja, galerija, crkava i privatnih zbirki u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. 

Povod za održavanje izložbe, jest 140. obljetnica rođenja u svijetu cijenjenog kipara, arhitekta, slikara i književnika koji se smatra jednom od najvećih osobnosti svjetske umjetnosti prve polovice 20. stoljeća. 

Njegova djela krase brojne javne prostore diljem svijeta. Među najpoznatija ostvarenja spada impresivna, monumentalna skulptura Indijanci, postavljena u samom središtu Chicaga. Meštrovićeva Djevojka s lutnjom izložena je u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, čime mu je odana posebna počast. 

Iako građanin svijeta, Ivan Meštrović je ostao emotivno vezan uz svoju domovinu te joj je Darovnicom hrvatskome narodu ostavio neprocjenjivo umjetničko blago. 

Nakon izložbe LIADOvci su se spustili do Kamenitih vrata, Radićevom ulicom do Dolca najpoznatije zagrebačka tržnice na otvorenom, pored barokne crkve sv. Marije, Tkalčićevom ulicom do Kaptola gdje su ušli u autobus, veseli i puni novih spoznaja krenuli za Rijeku.

                                                                                                                                                                                                           

 
 

MEDJUNARODNI LIKOVNI NATJECAJ - ISERLOHN-ESSEN-ZAGREB 2024. OCUVANJA ZASTITE MORA I VODA (stvaralastvo, ekologija, bastina i dobrota)

 

 Natječaj je pokrenut s ciljem osvještavanja šire društvene zajednice o utjecaju klimatskih promjena u kombinaciji s drugim pogubnim ljudskim aktivnostima na Jadransko more, i vode općenito a u kontekstu UN-ovog desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj 2021. - 2030. (oceansko desetljeće), te EU misije "Restore our Ocean and Waters" („Obnovimo naše oceane i vode”) koja ima za cilj zaštititi i obnoviti zdravlje naših oceana i voda kroz različite aktivnosti (istraživanje i inovacije, angažman građana i opismenjavanja na temu oceana).

Mentori su odabrali 21 likovni rad za navedeni natječaj:

5.razred: Jan Barbir, Nora Matetič, Sofia Bystryakova, Vane Kalc Rožić; mentorica Larisa Dragelj, asistentica Iva Štefanac

6. razred: Ana Pinjušić, Bojan Cvijanović, Ema Vuković, Lorena Perica, Lovro Hlača, Lucija Babić, Lucrezia Marija Cerkuš, Malvina Papuga Jelinić, Marija Jedriško, Mikela Perković, Niko Pavlek Luković, Tili Horvat; mentorica Tea Paškov Vukojević, asistentica Andrea Dujmešić Kopić

7. razred: Anja Spoja, Kaja Nikolić, Tereza Batić, Thomas Velčić; mentor Boris Herceg
8. Razred: Nika Štefanac; mentorica Laura Herceg

                                                                                     

          


IX. Međunarodni natječaj „ČA u versin, riči i pinelu“

Agencija za odgoj i obrazovanje i OŠ Bijaći objavili su teme za likovni natječaj za sve osnovne škole RH:

ČA je čovik bez beštije...

Čovik i pas

Judi i beštije

„Trči vrime, cvili maška”

„Moj galebe” („Tebe gledat, s tobon letit”)

„Pala je u more stina i prozebli grdelini”

„Moj se did družija s tovaron / i sa zmijon i s kozon se družija”

„Pute, laze pizon dubli tovari”

„Konji bili, konji vrani”

ČA lipo piva grdelin u ćibi

ČA je baketina?

Šempjasta maška

Vridni tovar

Tić na vrj cabla

Moja kućna beštija

Čovikov najbolji kumpanjo

Štorija o tovaru

 

Likovni radovi liadovaca rađeni su u različitim likovnim tehnikama. Za natjecanje mentori su odabrali deset likovnih radova:  

5. razred: Dea Spoja, Juraj Kufner, Vane Kalc Rožić; mentorica Larisa Dragelj, asistentica Iva Štefanac

6. razred: Lovro Hlača, Lucija Babić, Lucrezia Marija Cerkuš; mentorica Tea Paškov Vukojević, asistentica Andrea Dujmešić Kopić        

7. razred: Thomas Velčić, Anja Spoja; mentor Boris Herceg

8. razred: Jelena Polovina, Noemi Tombolaš; mentorica Laura Herceg

 

               

                       

 


52. Međunarodna dječja izložba likovnih umjetnosti Lidice 2024., Češka

Natječaj i prateća izložba jedni su od najvećih u svijetu i svake godine okupljaju tisuće djece iz cijeloga svijeta. Ujedinjeni narodi su 2024. proglasili Međunarodnom godinom kamelida (deva), a ujedno je to 150. godišnjica Svjetskog poštanskog saveza. 52. ICEFA Lidice posvećena je temi: KARAVANA

Mentori su odabrali 15 učeničkih likovnih radova za natjecanje:

5. razred: Aurora Kvaternik, Sofia Bystryakova, Dea Spoja, Nora Matetić, Lara Ivančić, Ema Grudenić,    

                 Elida Petrov; mentorica Larisa Dragelj, asistentica Iva Štefanac

6. razred: Tili Horvat, Marija Jedriško, Ema Vukelić; mentorica Tea Paškov Vukojević, asistentica Andrea

                  Dujmešić Kopić

7. razred: Tereza Batić, Oskar Bizomec, David Dujmović, Kaja Nikolić, Anja Spoja; mentor Boris Herceg

 

 

 


„KOCKICA”, Muzej grada Rijeke, TERENSKA NASTAVA, subota 16. prosinca 2023.

Učenici su s muzejskom likovnom pedagoginjom analizirali izložene likovne radove i pokušavali su pronaći poveznicu između Nizozemskog umjetnika i Rijeke. Učenike je zanimalo što je spojio nizozemskog umjetnika Joosta de Jongea i Rijeku? Još bolje, što je toga suvremenog slikara spojilo s baštinskom ustanovom poput Muzeja grada Rijeke? Jedan odogovor bio bi njegova želja da vidi ovdašnja djela Vittorea Carpaccia, velikana rane venecijanske renesanse.

Joost de Jonge iskoristio je privremenu riječku rezidenciju da udahne tračak Mediterana i potaknut ovdašnjim kulturno-povijesnim ozračjem, otvori u svom likovnom radu stranicu novog ciklusa.

Ključno uporište u tom koraku postala je slika Gustava Klimta, izvorno nastala za ukrašavanje interijera zgrade HNK Ivana pl. Zajca 1885. godine i naknadno prozvana Orfej i Euridika. Sve se dogodilo zahvaljujući tomu što se jedan od de Jongeovih riječkih boravaka vremenski poklopio s programom restauriranja i prezentacije Klimtovih slika u Muzeju grada. Klasično slikarstvo s kraja 19. stoljeća u Klimtovoj izvedbi pokazalo se u de Jongeovim očima kao svojevrsna reminiscencija renesanse, što je zagolicalo njegovu insipiraciju i zadržalo ga u Rijeci.

Mitološkom ljubavnom motivu Orfeja i Euridike de Jonge je zatim posvetio cijeli ciklus od 60-ak vlastitih ulja na platnu, interpretirajući ga u maniri avangardnih rješenja iz prve polovice 20. stoljeća. Njima dominiraju jezik pojednostavljene apstraktne likovnosti, gusti pastozni premazi i topli koloristički tonovi. Platna su katkad ispunjena s nekoliko jarkih ploha, katkad njima dominiraju manji umreženi oblici. Slike su koloritički snažne do prštavosti, a istovremeno bogate asocijativnošću. Teoretičari umjetnosti u njima će prepoznati derivacije kubizma, odraze lirske apstrakcije, natruhe dadaizima, mentalne susrete s avangardistom poput Picabije.

De Jonge se u svojoj riječkoj priči tu ne zaustavlja. Kao preludij tim radovima, načinio je set fotografija vlastite konceptualne intervencije koja združuje Klimtova platna s eksponatima Muzeja grada Rijeke čiji rodni listovi vode u Klimtovo doba. Također im je, u nekoliko koraka, pridruživao manja ulja na platnu sa svojim potpisom. Tako nastali i fotografski dokumentiran dijalog jučerašnjeg i današnjeg umjetnika svojevrsno je „odmjeravanje snaga“ dvaju autora koje stilskim i vremenskim procjepima potiče promatračku reakciju.

Nakon razgledavanja izložbe i razgovora održana je slikarska radionica na temu „ljubavi“ od 10,00-13,00 sati.

24.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

 


MMSU

U subotu 28. listopada od 10,00 do 13,00 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti učenici LIADO-a posjetili su samostalnu izložbu Zorana Pavelića „Pobuđivački mehanizmi“ uz stručno vodstvo Ivane Golob Mihić i autora izložbe. Nakon izložbe održana je radionica crtanja i slikanja pod vodstvom mentorica i asistentica. Radovi učenika iznenađujuće kvalitetno prikazuju dječju percepciju viđenih radova dako da su autor i kustosica predložili da svi radovi budu izloženi u muzeju do zatvaranja izložbe tj. 4. prosinca 2023.

Zoran Pavelić djeluje još od sredine osamdesetih godina 20. stoljeća, na polju raznolike produkcije kojem su sidrište multimedijalnost i nespektakularni oblici rada, nevidljive i svakidašnje forme ponašanja i gesti koje često nemaju za cilj estetski užitak, već skretanje pažnje na potrebu za akcijom. Izložba će u nekoliko segmenata pokazati više desetina radova koji će se međusobno ispreplitati te će nelinearnim čitanjem koje radovi sami potiču zaobići logiku kronologije. Istaknuti će radove koji predstavljaju njegove stvaralačke principe i uzbudljive ideje. Umjetnička praksa Zorana Pavelića najčešće istražuje zone utjecaja i korelacija različitih kulturnih, medijskih, geopolitičkih i drugih čimbenika na položaj umjetnika i umjetnosti u društveno političkom kontekstu. Njegova umjetnička pozicija razvija se kroz aktivni stav prema kulturnoj i političkoj stvarnosti tranzicijske Hrvatske, a posebno u nastojanju da unutar zadanih okvira redefinira odnos umjetničkog nasljeđa proto-konceptualne umjetnosti šezdesetih godina i njemu suvremene umjetničke prakse. Kroz bogat opus koji obuhvaća raznovrsne discipline, akcije, performanse, slikarstvo, fotografiju, umjetničke instalacije, videa, ili strategije aproprijacije i reinterpretacije povijesnih predložaka, umjetnik uspostavlja složenu komunikaciju s umjetničkim i kulturnim slojevima nasljeđa, odmjeravajući socijalnu i političku težinu (ili lakoću) umjetnika, umjetnosti i umjetničkih institucija u zadanom vremenu i prostoru. Bitno je da se čuje Glas Umjetnika njegova je često korištena maksima i umjetnički statement sažet u jednoj rečenici.


SMOTRA LUMS 2023., Kulturna baština

Na ovogodišnju temu „Tradicijski i umjetnički obrti“ svi učenici su radili likovne radove u različitim crtačkim i slikarskim tehnikama.

Stručna komisija odabrala je deset likovnih uradaka:

5. razred: Martina Perušić, Dea Spoja, Kiara Plavotić, mentorica Larisa Dragelj, asistentica Iva Štefanac

6. razred: Marija Jedriško, Lovro Hlača, Maria Lucrezia Cekuš, mentorica Tea Paškov Vukojević, asistentica Andrea Dujmešić Kopić  

7. razred: David Dujmović, Borna Banković, mentor Boris Herceg

8. razred: Lea Milotić, Anđela Maslać, mentorica Laura Herceg

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

ANKETA
Podržavate li STEM revoluciju?
Oglasna ploča
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Jeste li znali da je u Rijeci postojala Tvornica čokolade?Himna škole

    

Priloženi dokumenti:
Himna skole mp3.mp3

Forum
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Kozala" Rijeka / Ante Kovačića 21, HR-51000 Rijeka / os-kozala-ri.skole.hr / oskozala@os-kozala-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju