preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Kozala" Rijeka

 > Erasmus +
Erasmus+

Osnovna škola "Kozala" postala je članicom još jednog novog međunarodnog Erasmus+ projekta. Projekt ima za temu "Healthier breakfast, wiser minds" te je započeo 1.9.2018. i trajat će 24 mjeseca. Zemlje članice ovog projekta su Poljska, Španjolska, Portugal, Latvia te Republika Hrvatska (OŠ Kozala). 


P.S.Pokren!Sol!darnost!

Projekt p.s. Pokreni solidarnost ( travanj, 2018.)

U našoj je školi u organizaciji Centra za mirovne studije iz Zagreba proveden međunarodni Erasmus+ projekt na temu solidarnosti i prihvaćanja različitosti u kojem je sudjelovalo oko 120 učenika starijih razreda

 

Žica oduzima ljudima pravo slobode, šalje im poruku da su na opasnom terenu i budi  strah. Nemojte stvarati prepreke među ljudima, već mičite prepreke i pomažite onima koji su u životu naišli na prepreku!

Ovo je jedna od poruka koju su učenice i učenici Osnovne škole Kozala iz Rijeke odaslali nepoznatoj osobi iz lokalne zajednice i na taj se način priključili svojim europskim kolegama u obilježavanju Dana eliminacije rasne diskriminacije (21. ožujka) i postali dio velike skupine europskih učenika koji su sudjelovali u kampanji P.S. Pokreni solidarnost.

 Učenici su pokazali visoku razinu susosjećanja i razumijevanja problema suvremenog društva te svojim porukama jasno izrekli želju da svijet bude bolje mjesto za život svih ljudi, a ne samo nekih. Nakon provedenih aktivnosti analize fotografija pod vodstvom mentorice Helene de Karine, djeca su na razglednicama napisala poruku solidarnosti osmišljenu na radionici pisanja. Potom su razglednice odaslane na različite adrese primatelja iz lokalne zajednice s nadom da će barem neki od njih odgovoriti na poruke učenika, a sve s jednim ciljem  - da svijet bude bolje mjesto življenja za sve nas bez obzira na različitosti definirane bojom kože, spolom, socijalnim statusom ili ostalim oblicima društvene identifikacije.

Ono što nam sada preostaje je – čekanje odgovora! Nadamo se da će i odrasli iz našeg grada i županije biti jednako suosjećajni i svjesni potrebe za stvaranjem boljeg svijeta kao što su to bili naši učenici. 

 

Razglednicama za solidarniji svijet ( ožujak, 2018. )

Osnovna škola „Kozala“ sudjeluje u međunarodnom Erasmus+ projektu P.S. Pokreni solidarnost

Učenici i učenice Osnovne škole Kozala priključili su se svojim europskim kolegama u obilježavanju Dana eliminacije rasne diskriminacije (21. ožujak) i postali dio kampanje P.S. Pokreni solidarnost!, u sklopu koje će nasumično svojim sugrađanima slati poruke solidarnosti. Zato, ako dobijete razglednicu s porukom nekog od osnovnoškolaca, uzvratite im vlastitom porukom solidarnosti!

Projekt je zamišljen kao aktivnost slična slanju „poruke u bocu“ kojom djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumično odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice. Na razglednicama se nalaze fotografije koje govore o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje, a koje su rad fotografa i i fotografkinja iz Francuske, Poljske, Španjolske i Hrvatske. Kampanja je dio projekta u kojem će učenici iz ove četiri zemlje naučiti kako analizirati sliku i poruke skrivene u njima, ali i drugim vizualnim materijalima kojima su svakodnevno okruženi u suvremenome društvu.

Nakon provedenih aktivnosti analize fotografija na satovima razrednika pod vodstvom mentora na svakoj od tih razglednica djeca će napisati poruku solidarnosti osmišljenu na radionici pisanja. Djeca šalju jednostavnu poruku starijima o tome kako bismo se trebali jedni prema drugima odnositi kako bi svijet bio bolje mjesto življenja za sve nas bez obzira na različitosti definirane bojom kože, spolom, socijalnim statusom ili ostalim oblicima društvene identifikacije.

Ovaj projekt ima dvostruke temelje: u građanskom odgoju te umjetničkom i kulturnom odgoju i obrazovanju. Nastao je na tragu projekta koji francuska organizacija La Ligue de l’enseignement provodi već  15 godina i u kojoj svake godine sudjeluje oko 100 000 učenika i učenica diljem Francuske. Ovaj međunarodni projekt traje dvije godine i u ovoj, prvoj godini sudjeluje 13 osnovnih škola u Hrvatskoj, a provodi ga nevladina organizacija iz Zagreba Centar za mirovne studije.

U Osnovnoj školi „Kozala“ u projektu sudjeluje 120 učenika starijih razreda, a voditeljica projekta je Helena de Karina.

Priloženi dokumenti:
Moja Rijeka.PNG


Vijesti

U medijima

Accepto program

karta Accepto programa

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

ANKETA
Podržavate li STEM revoluciju?
Oglasna ploča
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Jeste li znali da je u Rijeci postojala Tvornica čokolade?Himna škole

    

Priloženi dokumenti:
Himna skole mp3.mp3

Forum
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola "Kozala" Rijeka / Ante Kovačića 21, HR-51000 Rijeka / os-kozala-ri.skole.hr / oskozala@os-kozala-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju